· El conseller Jordi Baiget defensa el “diàleg des de la lleialtat” entre les administracions i el sector privat per revisar el model de governança i proposa reformular la Taula de Turisme, reactivar la Comissió Interdepartamental i impulsar el Consell General de l’Agència Catalana de Turisme.
· Per a ell, “la qüestió no és si turisme sí o turisme no” sinó com “gestionem la quantitat de turistes que ens visiten” per assolir un turisme sostenible en tots els àmbits.
· Referma el compromís del Govern cap al sector però els reclama vocació de servei, coordinació, innovació, excel·lència, autoexigència i visió a mig i llarg termini.
· Reclama un “sector turístic potent, generador d’oportunitats i de riquesa per a les empreses del sector, per als seus treballadors i per al territori. Que generi ocupació de qualitat i amb remuneracions justes”.
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha anunciat aquest matí la redacció per part del Govern d’un Pla territorial sectorial de turisme que “ha de donar resposta a la implantació del turisme en el territori i ha de vetllar perquè ho faci seguint el model de turisme pel qual apostem”. Ho ha explicat en la conferència “Del Conflicte a la Governança” feta davant d’uns 350 empresaris del sector turístic català i representants de diferents administracions catalanes.
En la seva intervenció, el titular d’Empresa ha defensat el turisme com un sector econòmic potent, tractor i font de riquesa permanent. Però ha posat de manifest que “els reptes, els nous escenaris i els nous contextos” obliguen a ser més exigents.
Un dels instruments que crearà l’administració catalana per superar amb nota els nous reptes serà aquest Pla Territorial Sectorial, eina que ha de donar resposta a aspectes com “la mobilitat turística, l’ús sostenible dels recursos naturals i culturals, la reconversió de destinacions turístiques obsoletes, la determinació de condicions favorables per a la inversió i la dinamització turística en clau de reequilibri territorial, la implementació d’una estratègia smart pel conjunt de destinacions turístiques catalanes” entre d’altres. El Pla donarà també les pautes “per a la gestió adequada i la minimització de les externalitats negatives del turisme”.
El Pla es redactarà des del Govern però tindrà especial cura per consensuar-lo amb el sector i les diferents administracions. El Pla se suma a d’altres eines com el Pla Estratègic i el Pla de Màrqueting -en procés d’actualització-, el sistema d’informació i intel·ligència turística que s’està desenvolupant, l’activació de la creació del clúster TIC-Turisme, l’aprovació del nou decret del reglament de turisme, l’impost sobre les estades en establiments turístics, la promoció i el suport a la comercialització.
Però Baiget no s’ha limitat a parlar d’instruments sinó que ha volgut deixar clar que “cal un canvi en l’actual sistema de governança” com un element clau per aconseguir tots els objectius i trobar l’excel·lència en el sector.
Per a ell, “la qüestió no és si turisme sí o turisme no” sinó com “gestionem la quantitat de turistes que ens visiten” per assolir un turisme sostenible en tots els àmbits. “Se’ns reclama que gestionem la complexitat” ha afirmat el conseller mostrant-se “inquiet per l’estigmatització i la condemna” que es fa cap a aquest sector. I aquest objectiu només s’assolirà amb el “diàleg des de la lleialtat” entre les administracions i el sector privat.
Per “construir espais de complicitat i de confiança” el conseller ha proposat reformular la composició i el funcionament de la Taula de Turisme i les comissions sectorials que la formen, reactivar la comissió interdepartamental de turisme i impulsar el Consell General de l’Agència Catalana de Turisme com a òrgan de consulta i debat. “Ens cal un sector potent, que gestionem plegats, amb visió i estratègia compartides, des de la participació i la governança des de l’exigència i l’excel·lència”. Baiget s’ha mostrat convençut d’arribar “a consensos amplis i estables que generin riquesa a tot el territori”.
El conseller ha repassat el model turístic que defensa el Govern català. Un model que vol un sector turístic potent, generador d’oportunitats i de riquesa “per a les empreses del sector, per als seus treballadors i per al territori”. Que generi ocupació de qualitat i amb remuneracions justes. Un model basat en criteris de sostenibilitat mediambiental, econòmica, social i cultural. Un model que “afavoreixi la descentralització i que fixi l’atenció en la despesa que genera el turista“. Un model que fa “de l’excel·lència, la innovació i el coneixement pilars bàsics de competitivitat”.
Baiget també ha parlat d’economia col·laborativa i ha assegurat que hem d’aconseguir que sigui un complement a l’oferta tradicional: “no regular aquesta qüestió suposa permetre el creixement d’una economia que queda fora de la legalitat vigent i pot conduir a pràctiques d’economia submergida”.
Però el conseller no ha volgut deixar passar l’oportunitat per reclamar al sector vocació de servei, coordinació, innovació, excel·lència, autoexigència i visió a mig i llarg termini. Baiget ha volgut deixar clar que el Govern té “un compromís clar i inequívoc” pel turisme i l’activitat econòmica que genera. Un compromís “sense complexos”. Ara bé, ha avisat que “us defensaré com a sector no a canvi de res ja que espero de vosaltres que respongueu”.
-----------------------------------------------------------------
Segueix-nos a les xarxes a través del Saps Com?!:
A Twitter: @empresacat @turismecat
A Facebook: https://www.facebook.com/empresacat
I canal Youtube https://www.youtube.com/user/sapscom